Göteborgs historia

När Göteborg blev Göteborg

Göteborg har funnits sen 1621 och har nyligen firat 400 år som stad. Redan tidigare var det ett betydelsefullt område. Innan Göteborg skapades var Nya Lödöse en viktig handelsplats. Orten låg där Gamlestaden ligger idag, men tappade i betydelse när Göteborg alltmer tog över.

Ett första försök

Karl IX bestämde sig för att anlägga staden Göteborg år 1603. Hans fokus låg på Hisingen och staden skapades också, men den förstördes tyvärr totalt 1611 eftersom danskarna bestämde sig för att bränna ner den.

Ett andra försök

Ett nytt försök att skapa en stor stad på västkusten gjordes av Gustav II Adolf, som tog beslut om det 1619. Han ska ha sagt ”Här ska staden ligga” och peka på marken på den plats där Göteborg idag ligger. Om det är ett korrekt citat är svårt att avgöra såhär långt efteråt, men staden skapades och fick sina stadsprivilegier bara ett par år efteråt.

Namnet Göteborg

Namnet Göteborg har används ända sen början av 1600-talet när staden grundades. En del alternativa stavningar har funnits, som Giötheborg, Göteborgh, Gothenburg och Gamble Gotenborg. Att det blev just det här namnet beror på att det var en befäst stad vid Göta älv.