Lär känna Göteborg

Sveriges kafétätaste stad?

Sevärdheter och utflyktsmål i all ära, men för att kunna trivas i en stad är utbudet av fika minst lika viktigt.

Aldrig svårt att hitta ett kafé

Ibland kallas Göteborg för Sveriges kafétätaste stad, men hur det egentligen ligger till med den saken är väl oklart. Det är osäkert om någon faktiskt räknat. Det som är lätt att avgöra är att det åtminstone är en stad med väldigt många kaféer, du behöver aldrig vara rädd att du inte ska kunna hitta någonstans där du kan fika. I centrum dominerar några större kedjor, men det finns även mindre kaféer. Det går också att hitta kafé till exempel på Stadsbiblioteket, på Röhsska museet och vid andra turistattraktioner. På Liseberg finns självfallet mer än ett kafé.

Fika i historisk miljö

Stadsdelen Haga är ett område många söker sig till, eftersom det är vackert och inbjudande med sina gamla trähus. Dessutom ligger det nära centrum. I Haga samsas mindre butiker med kaféer, kanske är det den kafétätaste delen av denna väldigt kafétäta stad. En specialitet på Haga är Hagabullen, en jättestor kanelbulle på ungefär 500 gram. Ett annat alternativ för den som vill fika i en historisk miljö värd att besöka är kaféet i Kronhuset. Kronhuset är Göteborgs äldsta hus och började byggas 1642. Då var tanken att det skulle användas som förråd av krigsmaterial. Vid Kronhuset ligger även Kronhusbodarna, gamla små hus som idag innehåller verkstäder och butiker inom hantverksområdet. Där finns till exempel tvåltillverkning, krukmakeri, chokladtillverkning och karamellförsäljning, en lanthandel i gammal stil och möjlighet att köpa design och hantverk. Dessutom ligger Kronhuset och Kronhusbodarna bara en kort promenad från tågstationen, så det är en historisk oas som är lätt att ta sig till.

Särskilt fika i Göteborg?

När det kommer till mat är Göteborg (liksom resten av västkusten) präglat av att ha fisk och skaldjur i centrum. Det finns inte något särskilt Göteborgskt fika på samma sätt, utan utbudet är ungefär detsamma som du kan hitta i resten av landet. Eftersom det är en stor stad är det relativt lätt att hitta till exempel veganska alternativ, raw food eller andra specialiteter, men det särskilda med Göteborg är att det finns så väldigt många kaféer. En nybakad bulle och en kopp kaffe är aldrig långt borta!