Lär känna Göteborg

Göteborgs skärgård

En speciell sak med Göteborg är den vackra skärgårdsmiljö som finns precis utanför staden. Dit går det lätt att åka med egen båt, det finns möjlighet att båtluffa och till den södra skärgården går det enkelt att åka skärgårdsbåtar – på samma biljett som gäller på spårvagnen ut till båtarna!

Göteborgs södra skärgård

Den södra skärgården är den del som är mest lättillgänglig. Det beror på att det finns ett system av skärgårdsbåtar, små båtar som går mellan öarna relativt ofta. De avgår från Saltholmen på fastlandet, dit det är enkelt att ta sig med spårvagn. I den södra skärgården finns öar som Köpstadsö, Brännö, Donsö, Styrsö och Vrångö. Det är möjligt att skapa en enkel båtluff eftersom båtarna går så ofta. Du kan läsa mer om båtluffande och också mer om de olika öarna på vastsverige.com eller på någon annan av de sidor som samlar turistinformation om västkusten. På öarna finns det en del bofasta, men en stor del av husen är för sommarboende, och det är också på sommaren öarna lever upp.

Göteborgs norra skärgård

Den norra skärgården ligger i Bohuslän och sträcker sig upp till Marstrand. Här finns öar som Hisingen, Öckerö, Hönö och Björkö. Till vissa av öarna går det broar, till exempel är det lätt att ta sig till Hisingen som är en stor ö som normalt räknas som en del av Göteborgs stad. Till andra går det båtar, även om de inte går lika ofta som skärgårdsbåtarna till södra skärgården. Även norr om Göteborgs norra skärgård fortsätter skärgårdslandskapet, men det räknas då inte till Göteborgs skärgård utan till Bohusläns. Till viss del är det överlappande begrepp eftersom Göteborgs norra skärgård ju ligger i Bohuslän.