Fakta om Göteborg

Göteborgs stad och befolkning

Göteborg är den näst största staden i Sverige, bara Stockholm är större. I Norden är det femte största staden. Det bor ungefär 600 000 personer i Göteborg enligt Wikipedia, och strax över en miljon om man räknar hela Storgöteborg.

Hur staden växt ihop med förorter

Göteborg har länge varit en stad som många sökt sig till, och liksom för många andra större städer har avståndet mellan den centrala staden och förorterna successivt minskat. Till slut har de olika orterna växt ihop. Detta är en av orsakerna till att Göteborgs stad, eller tätorten Göteborg som det formellt heter, ligger i flera olika kommuner. Största delen av staden finns i Göteborgs kommun, men delar av staden finns även i Mölndals, Partille och Kungsbacka kommun.

Göteborgs hamn och Göteborgs roll

Göteborgs hamn är den största hamnen i Norden, och har ett väldigt bra läge. Det gör att många stora företag och industrikoncerner lagt sina huvudkontor i just Göteborg. Förutom detta är Göteborg residensstaden i Västra Götalands län och stiftsstad i Göteborgs stift i Svenska kyrkan. Globalization and World Cities Research Network klassar Göteborg som en världsstad, och rankar den som Gamma i sitt system.